Welkom op onze blogpagina! Op deze pagina kun je verschillende blogs vinden geschreven door GNR8 over nieuwe ontwikkelingen in de markt en project updates. Voor meer over achter de schermen tref je vooral op Facebook & Twitter.


 

[Haarlem] Interview in stadsglossy HRLM over GNR8

Originele interview is hier terug te lezen.

De eerste gegadigde in de serie broedplaatsen is GNR8. HRLM sprak met Maarten Terpstra, coördinator van GNR8, en kreeg een rondleiding door het gebouw aan de Gonnestraat 26.

Maarten Terpstra bewaakt de functie van GNR8, het aanpakken van innovatieve projecten voor regionale ondernemers. Ook is hij medeoprichter van Netwerk023, een netwerk voor iedereen die woont en werkt in Haarlem en actief is in de creatieve industrie. Maar wat doet GNR8 precies en wat gebeurt er nog meer in het gebouw aan de Gonnetstraat?

Vernieuwend

‘Alles wat GNR8 doet moet technisch of conceptueel vernieuwend zijn. Kennis wordt online en offline gedeeld om te voorkomen dat iemand anders het wiel ook nog een keer uit moet vinden. Alles wat hier op wordt gedaan aan kennis wordt direct gedeeld met de hogeschool om het onderwijs door te ontwikkelen. Er worden geen projecten aangenomen voor bijvoorbeeld bedrijfsfilmpjes, wat hier gebeurt moet vernieuwend zijn. Het moet niet zo zijn dat wij werk uit markt houden waarmee we kleine, beginnende ondernemers dwars kunnen zitten.’ Samengevat is dit wat GNR8 doet volgens Maarten. Maar wat GNR8 vooral bijzonder maakt is de manier van werken en de plek waar het leerwerkbedrijf is gevestigd.

Twee keer per jaar vindt Interact plaats, hier worden workshops gegeven voor iedereen die is geïnteresseerd in de nieuwste trends in de creatieve industrie.

Broedplaats

Het gebouw aan de Gonnetstraat biedt niet alleen onderdak aan GNR8, maar biedt ook onderdak aan veel kleine beginnende ondernemers. Deze kleine beginnende bedrijfjes die er een ‘kamer’ huren en zo de huisvestingkosten laag kunnen houden, komen deels ook voort uit GRN8. Vanuit GNR8 ontstaan elk jaar 3 tot 4 bedrijven. De bedrijfjes die er zitten bestaan uit grafisch ontwerpers, programmeurs, fotografen, maar er zit bijvoorbeeld ook een uitgever. Al deze bedrijfjes bij elkaar werken niet alleen samen, ook de studenten van GNR8 maken gebruik van hun kennis, maar ook van hun diensten. De bedrijven maken net zo goed gebruik van de studenten, de innovatieve ideeën die zij hebben, maar ook de diensten die ze leveren.

Driehoeksverhouding

GNR8 is geen vangnet. Je moet een passie hebben, als je die hebt krijg je bij GNR8 alle vrijheid en mogelijkheden. De kracht van het leerwerkbedrijf zit hem vooral in de driehoeksverhouding business, concepting en techniek. Maar ook de driehoeksverhouding onderwijs, onderzoek en ondernemen. Er is bijvoorbeeld net een jongen afgestudeerd van de Small Business opleiding die vanuit zijn afstudeerproject een bedrijfje opstart. Maar er lopen ook studenten rond van Marketing Communicatie, en ook van het Media College uit Amsterdam.

Superfijn pand

Het is de bedoeling dat studenten de toko leiden, en dat de begeleiders alleen de boel in de gaten moeten houden. Er is iemand die de persoonlijke ontwikkeling van de studenten bewaakt, een onderzoeksbegeleider, en een technisch begeleider. Daarnaast komt een deel van de begeleiding aan op de ondernemers die samenwerken met de studenten. ‘Het pand is superfijn, het is gewoon een erg inspirerende plek voor de studenten, maar ook voor de ondernemers. Het mes snijdt hier aan alle kanten.

 

Samenwerking

Alles bij elkaar is GNR8 een zeer succesvol gegeven. Toch heeft Maarten nog één tip: Vaak zijn bedrijven teveel naar binnen gericht. Kijk ook ’s naar de buren. Het kost tijd om contact te leggen, maar samenwerken kan uiteindelijk heel veel tijd opleveren.

Originele interview is hier terug te lezen.