[Den Haag] Workshop “Presenteren met passie”

Afgelopen dinsdag hebben wij een workshop gekregen van pitchtrainer Edo van Santen. Naast pitchtrainer is van Santen werkzaam als podium, camera- en mediatrainer en video- interviewer.

De dag begon met een stukje theorie over de opbouw van een pitch of presentatie. Zo heeft een presentator aan het begin van een presentatie altijd de volle aandacht van het publiek. De aandacht vasthouden is een ander verhaal. Hier bestaan allerlei manieren voor. Bijvoorbeeld bewegen op het podium, interactie met het publiek houden en het aankijken van het publiek.

What’s in it for me?

Veel presentaties, zowel mondeling als schriftelijk beginnen met een ellelange opsomming van de kwaliteiten van een bedrijf of organisatie. Dit terwijl het publiek of de doelgroep behoefte heeft aan een antwoord op de vraag “ Wat kan de persoon of het bedrijf voor mij betekenen?” Oftewel “ What’s in it for me?”

 “ Durf jezelf te zijn”

Het belangrijkste van een goede presentatie of stageperformance is dat je jezelf durft te zijn op het podium. Lichaamshouding en non-verbaal gedrag bepalen hierin 93 procent van het effect van de presentatie. Er bestaat bijna geen goed of fout als het om presenteren gaat, zolang je maar jezelf blijft.

Natuurlijk waren wij zelf ook aan de beurt om de opgedane kennis te demonstreren. Iedereen koos een onderwerp uit om een korte pitch over te geven. Na de pitches werd er feedback gegeven door van Santen en door de anderen uit de groep. Ieder van ons had een eigen " dingetje", een puntje ter verbetering. Zo waren voor sommigen pauzes inlassen tijdens het spreken een uitdaging. Na veel oefenen is ieder van ons er zichtbaar op vooruit gegaan.

Van Santen wist te motiveren en te inspireren. Zelfs diegenen die leden aan erge plankenkoorts en nervositeit konden aan het eind van de dag een ontspannen presentatie geven.

 

Wij kregen erg goede tips en aanwijzingen, deze gaan we zeker toepassen bij presentaties in de toekomst!